Pavillon Noir

Redesign of the visual identity of the Pavillon Noir in Aix-en-Provence.

Designed by the architect Rudy Ricciotti in 1999, this intertwined building is a place of rehearsal and learning for dancers, but also a performance hall with an eclectic program of international creations. From the outside, we are seized by the black concrete structure which seems to be tense just as the dancers’ body can be. Inside, there is a block of glass that allows passersby to glimpse the rehearsals, and dancers to have the sensation of being suspended above the city.

Here, the graphic design. Is based on the architectural structure of the building. The visual identity plays with these lines in multiple directions and uses them like a grid to arrange the images. The program, when it is physically open, revisits the proportions of the main facade. Its cover, slightly transparent, is an echo to the curious gaze of the passerby who sees the dancers’ movements through the glass block of the building. The typography used, Space Mono, covers the linearity and thickness of the structure. The varied colorimetry of the different media evokes the colors of the region, drawing inspiration from the surrounding flora, and thus recalls the diversity of the shows.